Benådade

Rebecka Fredriksson har gjort en en storartad gärning genom att berätta i romanform om när baptismen kom till Sverige på 1840-talet. Det har skrivits många romanserier om andra historiska händelser men vad jag vet är det här den första om frikyrkans landstigning i norden. Jag lyfter på hatten för Rebecka Fredriksson för det här. Hon har gjort ett gediget research arbete inför sitt skrivande av de båda romanerna Landsförvisade och Benådade. Fotografierna av dem hon skriver och berättar om i slutet av boken ger också ett högre värde efter som det är verkliga händelser och personer hon berättar om.
Benådade tar vid där Landsförvisade slutar. I Landsförvisade fick vi följa med F O Nilsson och baptismens första steg in i Sverige. Förföljelse, fängelsedomar och hur de första baptisterna sedan landsförvisades och påbörjade sin resa till Amerika. I Benådade så har de kommit till Amerika. Vi får följa F O Nilsson och Sofia och de andra hur deras liv formas i det nya landet. De blir nybyggare, grundar församlingar och förvånas över den frihet de har i det nya landet. Men följer också med och ser hur allt förändras i det gamla hemlandet och snart finns samma frihet där som i Amerika. Det gör att det blir en återflytt till Sverige för att sedan återvända Amerika.
Rebecka Fredriksson har gett oss frikyrklig historia på ett läsvärt sätt och de som är aktivt med i en frikyrka bör läsa böckerna för att se vilket pris våra förfäder betalade för sin tro och religionsfrihet. De som inte är frikyrkliga kan gärna läsa dem för att få en inblick i hur historien varit. Alla andra kan också läsa dem för de är en viktig del av vår gemensamma historia.