Vägen och vägarna

Vid en resa i Sverige för en tid sedan och ett besök i en bokhandel, en bokhandel som var en stor besvikelse, så hittade jag två böcker av prästen, författaren och teologie doktorn Christian Braw. Det var bra länge sedan jag läst något av honom och tänkte att han blir nog ett bra plåster på såren. Det blev han.

Jag tycker väldigt mycket om Braws sätt att skriva och berätta. Det spelar ingen roll om det handlar om kristen tro, Bibeln, politik, litteratur eller historia. Det är alltid intressant och en aha upplevelse. Essayerna och berättelserna i Vägen och vägarna är inget undantag. Den första delen, Vägen, är essäer som behandlar Bibeln och den vandring den berättar om för Guds folk och alla kristna alltså kyrkan. Den andra delen som bär namnet Vägarna så handlar om tiden. Vägen går genom tiden och där får vi möta några av vår tids största diktare – Aleksander Solsjenitsyn, Jaan Kross och Hjalmar Gullberg. Den tredje och sista delen, Min väg, är mer personlig och betonar vikten av eftertanke och hur Christian Braw väljer att ge tid och rum för bön.

Som tur är så har jag ännu kvar en bok av herr Braw att läsa. Och jag kan stilla i mitt sinne konstatera att besöket i bokhandeln i Sverige var inte så uselt som det först kändes.